Jag har haft mitt längsta blogguppehåll sedan jag blev min egen igen, vid nyår. Och risken är att det blir fortsatt tunnsått här ett tag framöver.
Orsaken är att jag skriver på en ny bok – eller kanske skriver den mig.
Den handlar om Sociala Medier och bygger framför allt på intervjuer med människor som på olika sätt har spelat huvudroller på Facebook, i bloggande och på Twitter och fört dessa fascinerande sätt att kommunicera framåt.
Boken ska handla om högt och lågt, stort som smått, offentligt som privat, länkkärlek och näthat. Jag talar med tunga nätdebattörer, chefredaktörer, ”medborgarjournalister”, ”bloggvälvare”, gurus på Sociala Medier och vanliga bloggare.
Just nu känns det som om boken har tagit ett rejält tag i handen på mig och dragit iväg med mig på en utflykt där jag snubblar efter och försöker hänga med.
Så mycket impulser och infallsvinklar får jag från alla jag intervjuar, så mycket insikter om vad Sociala Medier egentligen handlar om.
Den röda tråden är att den finns en otrolig generositet, en vilja att dela med sig av vad man kan och en vilja att lyssna på andra.
Jag har inte ens hunnit halvvägs, men vågar ändå konstatera att länkkärleken är större än näthatet.
Jag tar jättegärna emot kommentarer här med infallsvinklar och förslag på vad denna bok bör innehålla.
/Paul Ronge
Uppdatering: Här skriver Resumé om bokprojektet och den litet tråkiga orsaken att jag har extra tid att skriva den: Att samarbetet med Gudrun Schyman om seminarier för valarbetare sprack.
Uppdatering 2: Nu säljs boken med titeln ”Sociala Medier – en halv sekund från ord till handling”. På den här vänskapslänken köper man boken för 149:-
Spännande Paul, om du skulle vilja ha ett bollplank så säg bara till!
Absolut, Anders!
Stort tack för ditt erbjudande!
Generositet — är en ledstjärna som inte bör underskattas.
I de sociala medierna, såväl som i den så kallade verkligheten.
Och du, Marcus, tillhör de allra mest generösa, en som delar med sig jämt!
Jag skulle gärna bli ditt fan på F-B, om det inte var så att fans för mig betyder svimmande tjejer på Beatles-konsert. Är jag för gammal? 😉
Hej Paul, lycka till med den nya boken. Din första var en riktig femetta! Jag vad ska jag säga? Att på nätet pågår samtal som handlar om allt från att hur man blir gravid till vilken kista man vill begravas i. Att man trots saknad av kroppslig närvaro är med människor i anden. Dygnet runt. Nätet har aldrig lunchstängt, inte semester, och är öppet för alla som kan och vill lära sig.
Du är också välkommen om du vill bolla med mig, det vet du redan.
Väldigt spännande!
En bok av någon som också deltar.
Lycka till med skrivandet.
/P.O.
Hej Paul
Lycka till med boken och visst är det så att det är mest länkkärlek och en oerhörd vilja att reda ut om det blir missförstånd.
Det som inte får glömmas bort när vi samtalar om twitter eller i sociala medier i stort är att det uppstår en positiv social kontroll.
Är det ngn som kliver över oacceptabel gräns så uppstår en våg mot att bemästra eller loda i varför det uppstått i ett visst sammanhang.
Cyberbulling vet vi att det förekommer men mogna sociala mediaanvändare kan inte riskera sitt personliga varumärke att bli förknippade med sådant. Inte ens som nick då det är en del av ens identitet.
Tack Ramona och P.O!
Hej!
Låter mycket spännande Paul. Har själv varit på och surfat på nätmediernas genomslagskraft då det gäller informationsutbyte i olika slags former, och främst då det gäller facebooks genomslagskraft.. haha!
Mycket spännande Paul!
Tack Christoffer för vänliga ord!
Hmmm akta dig så jag inte tar och intervjuar dig 😉 Eller din facebookande mor!
Hej Paul
Jag har insett att internet, Fb och annat är Universums sätt att låta oss processa alla våra gamla inlärda program. Och komma fram till nya insikter. Sen finns det förstås de som stenhårt vägrar att växa och ta intryck av andra. Men nog är det ett otroligt nät som vävs runt vår Jord. Parallellt med trådar av den allra största Kärlek lever trådar med stort hat. Och ibland korsas dem och någon utveckling sker på något sätt ändå. Där ingen kan skada någon, hur mycket hat eller annat som cirkulerar. Där tankar, åsikter och känslor möts och skiljs och de flesta vandrar vidare med nya insikter. – En kosmisk energidans .Där vi kan processa alla möjliga sorters relationer Och framförallt här i Sverige, har människor äntligen vågat ta fram sin ilska. Det är stort, när i Sverige, det alltid har varit norm att ”uppföra sig” Där den som visat känslor (den feminina energin),alltid setts ner på. Ett nät där vi alla vävs samman, vare sig vi vill det eller inte.
Kram
Intressant, den ser jag fram emot!
Kul med personliga case/exempel, användarfokus.
Lycka till!
Det är ju lysande!
Fortare än jag någonsin kunnat ana har jag fått användning av din bok ”När Janne Josefsson ringer – Så klarar du pressen”. Den är alldeles förträfflig nu när man ger sig in i kommunalpolitiken:)
Ser fram emot din nya bok om sociala medier. Spännande!
Personligen kommer jag att försöka använda sociala medier som ett verktyg till att skapa dialog med väljarna. Även efter valet…
Lycka till!
/Tomas
Spännande när det blir sådär… Att man själv följer med och upptäcker snarare än mästrar och stelt, stolpande kontrollerar det som skapas. Tycker du inte det också?
Så hur går det, när tror du den blir klar? Nyfiken som tusan nu!
Tack för vänliga ord Tomas! Och jag önskar dig all lycka till i kommunalpolitiken – hoppas du slår ut några stofiler! 😉
Newyn: Det är otroligt spännande! Jag som alltid förut har haft total kontroll över mitt skrivande. Nu känns det precis som du skrev i din blogg, att du var din första läsare. Jag jobbar hysteriskt för att klara en deadline till 1 maj. I så fall kommer boken ut i juli , ungefär samtidigt med Almedalsveckan.
”Fans” har väl omdefinierats ganska rejält. Annars skulle jag *aldrig* kallat mig ett fan av dig 😉
Och ja, länkkärlek ftw. Du ska få lite love idag…
Grymt! Jag kommer definitivt att köpa boken 🙂
Så bra att samarbetet med Gudrun Schyman sprack då… 🙂 Du har tagit på dig ett stort ämne, men du är alldeles säkert lämplig för det. Och det blir säkert som du säger: boken skriver sig… eller tar dig i handen.
Det är min erfarenhet med alla böcker, att det funkar så. Nätet är det fria stället där allt kan ventileras. Både högt och lågt. För anställda journalister har en inre självcensur. De måste ha det för att platsa.
En omvandling pågår just nu. Den har gjort att det inte finns lika mycket självklart idiotsnack och hat i kommentarer som det gjorde bara för ett halvår sedan eller så.
Newsmill har haft stora problem med de som bara vill ställa till elände, men det har blivit bättre.
Så finns det bloggar som odlar konsten att snacka skit. Ha det gott!
Bra att du för fram vikten av ”Social media” (Tredje stadmakten) och visar vägen, vågar skriva och debattera kontroversiella ämnen.
Leroy
Hej Paul! Vi träffades några gånger tillsammans med Marianne Östlund på 90-talet. Nu skriver Du en bok ” ”som ska handla om högt och lågt, stort som smått, offentligt som privat, länkkärlek och näthat. Jag talar med tunga nätdebattörer, chefredaktörer, ”medborgarjournalister”, ”bloggvälvare”, gurus på Sociala Medier och vanliga bloggare.
Vi tror att sociala media tillför den politiska kartan ett helt nytt fenomen, nämligen att vem som helst kan mobilisera intresse för något t.ex en politisk sakfråga i sitt nätverk och andras nätverk och därmed snabbt nå en kritisk massa,politisk betydelse. Alla kan följa mobiliseringens tillväxt och ett begränsat utbud av media är inte längre ett hinder.
PopVox är en förening i Stockholms Kommun som utgår från denna möjlighet – framtiden är här nu!
Peter Ahlm
Peter: Boken är skriven och går nu att köpa. Här är vänskapslänken där man köper den för 149:-:
http://www.adlibris.com/se/promotion.aspx?page=paulronge